03 July 2015

Paneldiscussie: de relatie met een IXP

Moreip2015-day1--2467

Een van de paneldiscussies die de aanwezigen op MORE-IP konden bijwonen was de sessie ‘Relations with an IXP’ op de eerste dag van het event. Mike Hollands (Director Connectivity Segment bij Interxion), Frans ter Borg (Eigenaar van Quanza Engineering) en Joerg Ammon (Systems Engineer Service Provider bij Brocade) spraken onder meer over de symbiotische relatie tussen IXP's en datacenters in met name Europa, het belang van het delen van informatie en vanuit welke ontwikkelingen nieuwe partnerships kunnen ontstaan. Lees het volledige verslag van de paneldiscussie hieronder.

Een symbiotische relatie

De panelleden zijn het erover eens dat de samenwerking met AMS-IX waarde toevoegt aan hun bedrijf, en vice versa. Mike Hollands, Director Connectivity Segment bij Interxion: "AMS-IX verhoogt de waarde van onze faciliteiten voor onze klanten, en tegelijkertijd kunnen wij hun klanten extra opties en ruimte om te groeien bieden. Maar het delen van inzichten, bijvoorbeeld over veranderende eisen en prioriteiten van klanten is net zo belangrijk." Frans ter Borg, eigenaar van Quanza Engineering, voegt daar aan toe: "We hebben al sinds 2001 een informeel partnership met AMS-IX en hebben al ettelijke malen ISP's en mediabedrijven geholpen bij hun aansluiting op AMS-IX. AMS-IX is altijd een goede ambassadeur voor ons geweest."

Mike Hollands vertelt ook over de symbiotische relatie tussen datacenters en internetknooppunten in Europa, een model dat in de rest van de wereld minder bekend is. "Ik denk dat de internationale elementen van AMS-IX essentieel zijn. Nederland is weliswaar een klein land, maar als je ziet hoeveel internationale netwerken op AMS-IX draaien, is het een zeer aansprekend verhaal."

In de technologische voorhoede

Joerg Ammon, Systems Engineer Service Provider bij Brocade: "We ondersteunen internetknooppunten over de hele wereld, maar AMS-IX is zeer zeker een voorloper op technologisch gebied en qua professionalisme en schaalgrootte. Ze helpen ons nieuwe oplossingen te ontwikkelen die voldoen aan de eisen van de toekomst. En ze delen hun successen graag met leden van de internet community, waaronder ook andere exchanges. Iedereen weet dat als AMS-IX twee jaar lang met een nieuwe oplossing werkt, deze oplossing ook een veilige omgeving zal zijn voor een ander internetknooppunt."

Het menselijke netwerk

Mike Hollands: "We nodigen onze klanten uit voor dezelfde events en delen onze netwerken, wat laat zien dat onze relatie is gebouwd op vertrouwen. Veel van de aanwezigen zullen die interactie en samenwerking zelf hebben gezien op events in Chicago, Bangkok of waar ter wereld we ook zijn. Bovendien verspreiden we allemaal de boodschap over Amsterdam en de mogelijkheden hier." Frans ter Borg: "Het uitwisselen van informatie op een persoonlijk niveau is hierbij van essentieel belang. We moeten elkaar op de hoogte houden van wat er gebeurt en elkaars boodschap afstemmen."

De internetgemeenschap uitbreiden

Frans ter Borg zou graag de grotere cloudproviders zien bij events als MORE-IP. "Ze trekken veel klanten die bijvoorbeeld de data-infrastructuur in willen, dat connectiviteit naar hun netwerken garandeert vanwege de eisen van zakelijke klanten. Ik denk dat het heel interessant zou zijn voor AMS-IX om te onderzoeken welke rol zij kunnen spelen, bijvoorbeeld door het aanbieden van toegang tot dit platform aan niet-ISP's."
Joerg Ammon: "We hebben hier vandaag een goede doorsnede van de internet community, maar ik denk dat de mobiele operators ondervertegenwoordigd zijn: ze zijn verantwoordelijk voor een steeds groter deel van het internetverkeer. Ik denk dat ze nog steeds een beetje te restrictief zijn als het gaat om peering. Hun aanwezigheid op events als deze zou goed zijn voor het onderlinge begrip. Ze kunnen wat vastgeroest zijn in hun bedrijfsmodellen en zich wellicht moeilijker aanpassen aan deze mentaliteit, doen wat goed is voor het gehele internet in plaats van alleen uit een commercieel perspectief denken. Ik hoop dat dat zal veranderen, omdat we daar allemaal beter van zullen worden.”

The Internet of Things

Het Internet of Things (het internet der dingen) zal niet alleen de hoeveelheid data vergroten die onze kant op komt, maar ook zorgen voor nieuwe vormen van samenwerking. Frans ter Borg verwacht dat grote databedrijven zich rechtstreeks zullen aansluiten op Internet Exchanges als AMS-IX, omdat ze een zo snel mogelijke toegang tot data nodig zullen hebben. Mike Holland ziet nieuwe partnerships ontstaan voor het bedienen van enterprises: "De opkomst van het Internet of Things zal er toe leiden dat ook bedrijven zich op een internetknooppunt moeten aansluiten, maar ze hebben daar niet noodzakelijkerwijs de kennis voor in huis. We zullen dan ook integrators zien ontstaan die bedrijven helpen om het Internet of Things in te zetten en ervan te profiteren. De relatie tussen internetknooppunten, colocatieproviders en die integrators zal een nieuwe belangrijke factor worden."

De toekomst voorspellen

Mike Hollands: "Ik denk AMS-IX over tien jaar een veel gevarieerder klantportfolio zal hebben en dat ze vooral veel meer enterprise klanten zullen bedienen. ISP's, cloudproviders en CDN's blijven er natuurlijk een groot onderdeel van uitmaken, maar zullen de exchange niet meer domineren zoals dat vandaag de dag het geval is."

Joerg Ammon denkt dat er met de opkomst van het Internet of Things nieuwe type providers zullen ontstaan waar nu nog niemand aan heeft gedacht: "Als alles slimmer wordt, zal de intelligentie van de bijbehorende netwerken en apparaten ook radicaal veranderen. En je moet een netwerk bouwen om al deze gegevens te verzamelen. Hierdoor zullen internetproviders veranderen in enorm grote netwerkoperators."

Hij voegt eraan toe: “Wat ik twee jaar geleden op MORE-IP heb geleerd, is dat mensen altijd overschatten hoeveel zal veranderen in twee jaar tijd, maar onderschatten wat er over tien jaar zal zijn veranderd: het menselijke brein kan gewoon niet goed omgaan met de exponentiële factoren waar we hier mee te maken hebben. Kortom: ik weet niet hoe de wereld er over tien jaar uit zal zien. Maar ik weet wel dat we klaar zijn voor verandering en wat we moeten doen om de trends te kunnen blijven bijhouden."