22 July 2015

AMS-IX groeit aanzienlijk in aangesloten partijen en capaciteit

Groei-poorten

Internetbedrijven bereiden zich voor op toename in internetverkeer

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), het grootste internetknooppunt ter wereld, heeft in de eerste helft van 2015 60 nieuwe partijen aangesloten op haar platform, waarvan 82% uit het buitenland komt. Daarmee zet AMS-IX de sterke groei van de afgelopen drie jaar voort. In totaal heeft AMS-IX nu ruim 720 leden en klanten.

Een belangrijke ontwikkeling in het afgelopen half jaar is de groei in capaciteit, een indicatie dat de Nederlandse en internationale internetgemeenschap zich voorbereidt op een sterke toekomstige groei van het internetverkeer. Waar in heel 2014 bijna 3,5 Tbps aan poortcapaciteit is toegevoegd aan het AMS-IX platform, is er in het afgelopen half jaar al 3 Tbps toegevoegd. Opvallend is de groei in het aantal poorten met een grotere capaciteit: het aantal 1GE-poorten nam met 5% licht af, het aantal 10GE-poorten bleef vrijwel constant (+3%), maar het aantal 100GE-poorten groeide met maar liefst 58%.

Nieuwe piek en groeiend IPv6-verkeer
In april werd een nieuwe piek in de snelheid van het internetverkeer gehaald: toen werd voor het eerst de grens van 3,7 Terabit per seconde (Tbps) doorbroken. Het gemiddelde internetverkeersvolume per dag binnen AMS-IX is in de eerste helft van 2015 met bijna 15% gegroeid tot 23 Petabyte (23 duizend Terabyte), vergeleken met 25% in heel 2014. AMS-IX zag ook het IPv6-piekverkeer in het afgelopen half jaar toenemen: dat groeide met bijna 17% tot 28 Gigabit per seconde (Gbps).

Job Witteman, CEO van AMS-IX: “We zijn met ruim 700 aangesloten partijen het grootste internetknooppunt ter wereld, en zo’n 80% van onze klanten en leden komt uit het buitenland. Een van de drijvende krachten achter onze groei is ons model: non-profit, neutraal en onafhankelijk. Dat spreekt veel partijen van over de hele wereld aan. Bovendien werken we succesvol samen met derden om nieuwe klanten aan te trekken en dat werpt z’n vruchten af – 77% van onze nieuwe klanten komen via onze partners en resellers.”


Meer feiten en cijfers over AMS-IX in de eerste helft van 2015 vindt u in onderstaande infographic.

Ams Ix Infographic 2015 Nl