20 March 2013

ZKH Prins Willem-Alexander bezoekt AMS-IX bij Equinix

_mvw0026

Amsterdamse internetinfrastructuur wereldwijd van groot economisch en maatschappelijk belang

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) ontving op woensdag 20 maart Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje voor een werklunch en rondleiding in Equinix' datacenter AM3 Science Park Amsterdam. In het hart van de digitale economie liet hij zich – een maand voor zijn inhuldiging als koning – informeren over de positie die Amsterdam wereldwijd inneemt, en het grote belang van die digitale economie voor Nederland.

Tijdens de bijeenkomst werd door AMS-IX met ZKH Prins Willem-Alexander gesproken over de omvang en relevantie van de internetinfrastructuur in de regio Amsterdam in nationaal en internationaal perspectief. De gemeente Amsterdam en de andere betrokken partijen spraken daarnaast onder meer over het economische en maatschappelijke belang van AMS-IX en de ruim 550 netwerken die op 's werelds grootste internetknooppunt zijn aangesloten. Mede door de aanwezigheid van AMS-IX in deze regio hebben bijvoorbeeld Cisco en Softlayer er hun Europese hoofdkwartier gevestigd. De lunchbijeenkomst werd afgesloten met een inhoudelijk debat over de groeifactoren en eventuele obstakels voor de Nederlandse internetinfrastructuur en mogelijke toekomstscenario's voor de digitale economie.

Voorafgaand aan de lunchbijeenkomst vond er een rondleiding plaats door het innovatieve en duurzame AM3 Science Park Amsterdam datacenter, een van de twaalf datacenters waarin AMS-IX actief is. Daarbij werd ZKH Prins Willem-Alexander inzicht geboden in de aanwezige netwerken, internet exchanges en voorzieningen voor bedrijven actief in de digitale economie.

"Als AMS-IX zijn we erg verheugd over de getoonde belangstelling van ons toekomstige staatshoofd. Nederland neemt wereldwijd een toppositie in op het gebied van internetinfrastructuur. Deze infrastructuur levert een belangrijke bijdrage aan de digitale economie", zegt Job Witteman, CEO van AMS-IX. "Mede dankzij deze goede internetvoorzieningen groeit de datacenter- en cloud computing-industrie in Nederland erg hard en neemt Nederland ook hier internationaal een belangrijke positie in. Handelsnatie Nederland staat inmiddels synoniem voor vervoer via lucht, weg, water én internet – en daar mogen we met recht trots op zijn."

Michiel Eielts, Algemeen Directeur van Equinix Benelux: “Het bezoek van ZKH Prins Willem-Alexander onderstreept het belang van de digitale sector voor de Nederlandse economie. Equinix bijvoorbeeld stelt klanten in staat om vanaf deze ene netwerkrijke locatie klanten in heel Europa en zelfs de rest van de wereld te bedienen. Dat trekt enerzijds veel buitenlandse bedrijven aan die zich in Europa willen vestigen en daardoor kiezen voor Amsterdam, en biedt anderzijds grote kansen voor innovatieve Nederlandse bedrijven.”

De bijeenkomst bij Equinix werd bijgewoond door de heer J. Klarenbeek (particulier secretaris van ZKH de Prins van Oranje), Job Witteman (CEO AMS-IX), Cara Mascini (CMO AMS-IX), Michiel Eielts (Algemeen Directeur Equinix), Axel Pawlik (Algemeen Directeur RIPE NCC), Hans Tijl (Directeur Ruimtelijke Ordening Gemeente Amsterdam), Michiel Steltman (Directeur DHPA) en Erwin Bleumink (Algemeen Directeur SURFnet). Het lunchdebat bij AM3 Science Park Amsterdam stond onder leiding van Arie van Bellen (Directeur ECP, Platform voor de Informatiesamenleving). ZKH Prins Willem-Alexander bracht dit bezoek in zijn functie als lid van de Raad van Advies van ECP. Binnen dit platform werken overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie en samenleving.