17 September 2015

AMS-IX doorbreekt de grens van 4 Terabits per seconde

4tbps

De pieken in het internetverkeer bij AMS-IX volgen elkaar steeds sneller op

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) heeft de grens doorbroken van 4 Terabits per seconde (Tbps). Deze nieuwe piek in de hoeveelheid van het internetverkeer op een bepaald moment, gecombineerd met het aantal aangesloten IP-netwerken (>700), onderstrepen AMS-IX’s leidende positie in de wereldwijde Internet Exchange-markt.

AMS-IX doorbrak de grens van 4 Tbps (4.000 Gbps) op 16 september om 20:30 uur. De vorige piek van 3 Tbps behaalde AMS-IX op 14 september 2014. In november 2012 doorbrak AMS-IX de toen geldende 2 Tbps-grens. Het internetverkeer dat het AMS-IX-platform passeert, laat de afgelopen jaren dus een steeds sterkere groei zien.

Er is een aantal belangrijke factoren aan te wijzen voor deze groei in dataverkeer. AMS-IX heeft in de afgelopen maanden een duidelijke toename in het aantal aanvragen voor meer poortcapaciteit gezien, een indicatie dat haar leden en klanten zich voorbereiden op een sterke toekomstige groei van het internetverkeer. Waar in heel 2014 bijna 3,5 Tbps aan poortcapaciteit is toegevoegd aan het AMS-IX platform, werd er in de eerste helft van 2015 al 3 Tbps toegevoegd. Daarnaast dragen het toenemende gebruik van mobiele apparaten en data, cloudapplicaties en online video ook bij aan de sterke groei van IP-verkeer.

“Onze strategie is gericht op groei, zowel in partijen als in verkeer, omdat de waarde van een internetknooppunt juist wordt bepaald door continue groei,” aldus Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Het feit dat AMS-IX de piek van 4 Tbps heeft doorbroken, nadat we in de eerste helft van 2015 al meer partijen hebben aangesloten (60) dan in dezelfde periode in voorgaande jaren, maakt dat we zeer positief zijn over de toekomstige groei van ons platform.”