21 November 2016

AMS-IX doorbreekt de grens van 5 Terabits per seconde

Ams-ix-facts_5t-peak-traffic

Nieuwe piek in internetverkeer vertoont groei van 19% t.o.v. einde 2015

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) heeft afgelopen zondagavond rond 20:30 uur de grens doorbroken van 5 Terabits per seconde (Tbps). Deze nieuwe piek in de hoeveelheid van het internetverkeer op een bepaald moment komt voort uit een aantal oorzaken, met als duidelijke indicator de groei van 4.5 Tbps aan totale capaciteit aan klantenpoorten bij het internetknooppunt sinds eind 2015. De totale capaciteit van 21.8 Tbps onderstreept hiermee de positie van AMS-IX als een van de grootste Internet Exchanges ter wereld.

Groei van diverse soorten verkeerDe Cisco Networking Index geeft meerdere mogelijke oorzaken voor de aanzienlijke groei van het internetverkeer in West-Europa, zoals onder andere bij AMS-IX is terug te zien. Zo stellen zij dat het videoverkeer door zal blijven groeien (aandeel van 61% in 2015 naar 80% in 2020 in het globale internetverkeer per applicatie). Naar verwachting zal ook de 5 Tbps-grens niet de laatste grens zijn die wordt doorbroken. In de periode 2015-2020 verwacht men dat het aantal apparaten met een IP-aansluiting alleen al in West-Europa met 1.6 miljard zal stijgen naar 3.7 miljard. Daarnaast verwachten ze dat het internetverkeer per huishouden in West-Europa in dezelfde periode een gemiddelde groei meemaakt van 114.7 Gigabytes per maand. In 2015 was dit slechts 48.7 Gigabytes per maand.

Trots vooruitkijken“Als internetknooppunt zagen we dit jaar al veel tekenen van groei. In mei overschreden we de grens van 20 Tbps aan totale capaciteit, vervolgens werd de grens van 800 aangesloten netwerken overschreden en nu dus de piek aan internetverkeer,” aldus Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Het doorbreken van deze barrières maakt ons trots en positief over de toekomst. Het feit dat in de eerste 9 maanden van 2016 maar liefst 90% (t.o.v. 86% in 2015) van de nieuw aangesloten partijen uit het buitenland komt, bevestigt daarbij tevens de aantrekkingskracht van ons platform op internationale partijen.”